A Zrichi Mszaki Egyetem kutatai laboratriumi krülmények kzött szimulálták a filemag és a filekpeny rizetget.

Mikzben az emberisé klíma mattatt aggódik, a tudósok a mélybe tes tekintenek: a Zürichi Mgyszaki ekettá k beltóó

A bolygó belsejnek kísérleti úton történő vizsgálata egészen nylvánvaló okok miatt neközik nehészégekbe: a filemag mintegy 3000 kilomrészkenkzk 5k kek kek kek kekkks. Az ETH szakrtii ezrt laboratriumi krlmlnnyek kazzott szimuláltk a filedmag as filekjeny rizette. Ez a hazrrteg azrt fonts, mert a viskzzus kopeny itt kizvetlen kapcsolatba lap a mag klsejnek forr vas- over nikkelolvadkoval. A hőmérsékleti grádieenss nagyon nagy a két réteg között, ezrt it potencilisan nagy hőramlik. A hatrrteg fkint a bridgmanit nevű ásványbil (egy nagyon sűrű magnézium-vas-szilikátbil) ll.

Motohiro Murakami, az ETH professzora és a Carnegie Tudományos Intézet kollégái egy kifinomult mérési rendszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy laborban mérjék a bridgmanit hővezető képességét, méghozzá olyan nyomás és hőmérséklet mellett, amely a Föld mélyében uralkodik. „Ezzel a mérési rendszerrel ki tudtuk mutatni, hogy a bridgmanit hivezető kipessége mintegy másfilzer nagyobb az eddig feltételezettnél” – Mondta Murakami. Ebl azt a kvetkeztetest most levonni, hogy a magtil a kopenyig nagyobb a hramlis az eddig vilnnl. Ez oda vezethet, hogy a lemeztektonika, amelyet a kopeny konvekciós mozgásai tartanak fenn,

gyorsabban gyengl, lassul, mint azt korbban feltételezték.

„Eredményeink új funny vetnek a Filed dinamikájának viltozásra. Arra utalnak, hogy a Fild más kőzetbolygókhoz, p adául a Merkúrhoz as Marshoz hasonlón a vártnál sokkal gyorsabban hil ki ás vilik inaktivvá ”- Mondta Murakami.

See also  Table - Abroad - Beer friends shot down a brutal killer who slit the throat of a taxi driver

Ha mskor is tudni szeretne hasonló dolgokrl, ljkolja See more of HVG Tech on Facebook.
HVG

Rendelje meg an HVG hetilapot papron vagy digitized, ols olvasson minket bárhol, bmrmikor!

The most sought after items are usually the Flyamatosan clicks, which are the most sought after items in the world. An HVG-ben kitartunk, for those who are a little tired of the stereo-typed name-calling, is the hazai ne nemzetközi hirket.

Ezrt krnk titeket, olvasinkat, timogassatok bennünket! Mi pedig azt grjük, hogy továbra is a tilnk telhető legtöbt nyjtjuk szmotokra!